Sluit [X]   
 

Kapitein van Westering in 1939: "op het door hem gedaan verzoek eerval ontslag uit den...

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 45

E-Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 45
(8 augustus 2001)

Beste lezer,

Bij deze een nieuwe e-nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen, te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook meer informatie over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief te vinden.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

Stuur de nieuwsbrief door aan anderen!

OPEN MONUMENTENDAG SPIJKERBOOR (2)
Behalve de locatie zijn nu ook de vier computers geregeld. Nu de kleinere benodigdheden verzorgen.
<http://www.summix.nl/>
<http://www.openmonumentendag.nl/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/spijkerboor/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/fotoreportages/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/fotoreportages/omd2001/>

POTDICHT
Helaas, ook voor mij blijven sommige hekken en deuren gesloten. Het waardetransportbedrijf in Fort bij de Liebrug ga ik niet eens benaderen. Maar na Kustbatterij bij Durgerdam dacht ik dat elk ander fort makkelijker toegankelijk zou zijn. Maar helaas, de eigenaar van Fort bij Velsen wil niemand rond de woning laten neuzen. En Eurometaal, de vm. Artillerie-Inrichtingen, laat uit veiligheidsoverwegingen geen bezoekers toe en er mogen zeker geen foto's gemaakt worden. Toch raar als er - volgens hun eigen website - alleen nog metaal bewerking plaats vindt en er niet met explosieven wordt gewerkt. Ook vanaf het naastgelegen (bijna voormalig) Militair Complex Hembrug mogen er geen foto's gemaakt worden van zaken op het Eurometaal terrein. Op het terrein is wel een gewone metaalbewerkingsopleiding.
Maar ik mag niet klagen. Verder heb ik alle forten bezocht maar een enkele echter nog niet van binnen gezien. Bijvoorbeeld omdat de sleutel nergens te vinden is.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/liebrug/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/velsen/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/durgerdam/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/zaandam-ai/>

FORT AAN DEN HOEK VAN HOLLAND
Na Pampus, IJmuiden en Harssens (Den Helder) was op zondag 5 augustus het vierde en laatste kustfort aan de beurt: "Fort aan den Hoek van Holland". Het ligt vlakbij het treinstation Hoek van Holland - Strand en in de omgeving is ook nog Duits beton te zien en de tropo-scatterzender van het Amerikaanse Leger wiens bestaan wordt bedreigt. In het fort zelf is het Kustverdedigingsmuseum gevestigd.
Behalve dat het fort een zusje is van de eerder genoemde forten, is er nog een link met de Stelling. Al van buiten het hek kan je een grote verroeste paddestoel zien staan: één van twee hefkoepelgeschut exemplaren van het Fort bij Velsen. Waar de andere is gebleven weet ik niet. Ernaast liggen de delen van de gietstalen kraag en verderop, naast een torpedo, ligt de loop. En mogelijk ook de stang van het contragewicht. Maar het contragewicht zelf kon ik niet vinden.
Het heeft het Kustverdedigingsmuseum zo'n 20.000 gulden / 9075 euro gekost om het uit Velsen over te laten komen. Volgend jaar moet het opgeknapt worden en in een nieuwe onderbouw geplaatst worden. Dat onderstuk zal niet op een origineel hefkoepelgebouw lijken. Ik ben zo vrij om drie vragen te stellen:
- wat doet het in het Kustverdedigingsmuseum want met kust heeft maar indirect te maken?
- wat doet het in Hoek van Holland en waarom is het niet in de Stelling?
- waarom wordt het hefkoepelgebouw niet gereconstrueerd?
In Fort bij Spijkerboor (vermoedelijk dezelfde afmetingen van de hefkoepel als Velsen) kan het hefkoepelgebouw mogelijk gereconstrueerd worden om het daar te plaatsen. De twee hefkoepels van Fort bij Velsen waren de enige twee in de Stelling die de Duitse sloopwoede hebben overleefd. OK, omdat ze nabij de kust stonden...
Tevens moet Hoek van Holland ook een voorbeeld voor Stichting Pampus zijn. Het Kustverdedigingsmuseum is fanatastisch mooi, leuke en duidelijke diorama's, poppen in originele uniformen, levensgrote doorsnede van een Duits bunker met geschut, Nederlandse S-kazemat van hout met bemanning. Echt heel mooi gedaan. En ruimten voor vergaderen, koffiekamer etc. en enkele lokalen staan leeg. Maar je ziet het fort er bijna niet meer door... Maar dat leek de vele bezoekers niet te hinderen.
Op Pampus heeft men, door de ruineuze staat gedwongen, een apart bezoekerscentrum en dat lijkt me een goed uitgangspunt voor de nieuwbouwplannen. Groot verschil is wel dat Pampus niet een museum met een collectie is, het fort ís de collectie.
En voor wie eens een indruk wil krijgen van hoe de weggeblazen galerij op het dak van Fort bij IJmuiden met affuiten voor mitrailleurs en kannonen eruit moet hebben uitgezien, ga naar Hoek van Holland! Ik heb er drie uur over gedaan om de gehele route te lopen. Alleen de gidsen die zeiden dat je niet mag flitsen vertraagden nogal. Uiteindelijk een deal gesloten dat ik geen foto's van de uniformen maak om verkleuring te voorkomen.
<http://www.forthvh.nl/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/velsen/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/spijkerboor/>

HAARLEMS DAGBLAD

Stichting wil uitleg van gemeente Velsen en recreatieschap
door Fokke Zaagsma (via Selma Schepel)

Velserbroek/Spaarndam - Mocht er een tijdelijk asielzoekerscentrum komen in het Fort benoorden Spaarndam, dan moeten daar maximaal rond de vijftig mensen worden gehuisvest. Het fort tussen Velserbroek en Spaarndam is ecologisch, cultureel en historisch veel te kwetsbaar voor grootschalige activiteiten. Dat vindt de stichting Vrienden van de Forten Spaarndam. De Stichting wil de gemeente Velsen en het recreatieschap Spaarnwoude benaderen om meer informatie te krijgen over de asielopvang. Dat er een onderzoek loopt naar het Fort benoorden Spaarndam heeft de Stichting uit de krant moeten lezen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers liet in het bericht weten dat een tijdelijk centrum vier- tot vijfhonderd asielzoekers telt. Stichtingvoorzitter H. Stapel vindt dat te veel. "We hebben er bij het opstellen van het bestemmingsplan vorig jaar op aangedrongen dat alleen kleinschalige activiteiten in het fort mogelijk moeten zijn. De gemeente Velsen heeft echter tegen onze zin de bestemming gewijzigd in dag- en verblijfsrecreatie." De Vrienden van de Forten willen samen optrekken met de Dorpsraad Spaarndam. Die verzette zich ook tegen de bestemmingsplanwijziging. De Dorpsraad vreesde dat recreanten in het fort leiden tot een toenemende verkeersdruk op het kleine schilderachtige dorp. Als er asielzoekers komen, gaat dat argument ook op, zegt Dorpsraadvoorzitter B.I. Luytze. "De overlast van auto's zal nog meer toenemen." Los daarvan snapt Luytze niet dat het fort een optie is. "De locatie is beneden ieder peil. Ze worden letterlijk in een open veld neergezet, zonder dat sociaal contact mogelijk is met de omgeving. De enige toegang is een klein pad. Er stopt daar geen enkele bus. Hoe moeten de mensen naar de vreemdelingendienst, het stadhuis of het ziekenhuis?" Als de gemeente Velsen voor het fort kiest, vindt de voorzitter dat de druk onevenredig bij Spaarndam wordt gelegd. "De locatie ligt op de gemeentegrens. Velsen zet een probleem net even over de schutting." De gemeente Velsen en het recreatieschap weigeren commentaar zolang het onderzoek nog niet is afgerond.

Mijn reaktie hierop, eerder geplaatst op Rondzendlijst Verdedigingswerken:
Als de asielzoekers in het fort moeten gaan slapen kost het minstens zeven miljoen om het op te knappen. Er is geen verlichting en de geitenstront spoelt vanaf het dak naar binnen. Het pad ernaartoe is al gevaarlijk bij meer dan 10 km/u dus dat kost ook een paar ton incl. nieuwe uitwijkplaatsen.
Bovendien was het fort bedoelt voor 288-299 manschappen en met de moderne eisen krijg je daar dus geen 400-500 asielzoekers in. Barakken op en bij het fort plaatsen zal ook niet veel opschieten.
Er kan wel een positief iets uit komen als je even gek nadenkt: knap het fort op en laat er ca. 100 asielzoekers (allen mannen) een levend theater houden met originele spullen, kleding en bedden! Goed voor de sociale contacten en de bezigheidstherapie!
Maar wacht, ik geloof dat de betrokkenen het munitiedepot ervoor ook als "Fort" benoemen. Dat zijn vele kleine gebouwtjes die je leuk als bungalow kan inrichten! Ik ben nooit op het terrein geweest (chagerijnige eigenaar) dus ik weet niet precies hoeveel gebouwen er staan. Maar volgens de topografische kaart zijn het er 28.
<http://www.velsen.nl/>
<http://www.spaarnwoude.nl/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/spaarndam-noord/

POLDERS
Grappig, sinds de pagina met polders erbij is gekomen zijn er relatief veel bezoeken vanaf het domein van Waterschappen Hollands Noorderkwartier! Mmm, ik bedenk me dat de inundatiewet nog rechtsgeldig is. Zou ik landsgeheimen gepubliceerd hebben???
<http://www.hollands-noorderkwartier.nl/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/polders/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/wetten/inundatiewet.htm>

OVERIG
- In 1934 of 1935 blijkt Charles Lindbergh, samen met zijn vrouw, met zijn eigen watervliegtuig te zijn geland bij het Marinevliegkamp Schellingwoude. Hij was op een Europese tournee ter promotie van het watervliegtuig.
- DWR gaat de sluis bij Uitermeer vanaf 27 augustus gedurende acht weken restaureren. Alleen voetgangers en fietsers kunnen via een noodbrug langs de werkzaamheden. Onlangs (her)ontdekte ik dat rond 15 april 1945 de buiten-vloeddeuren en op 22 april 1945 de brug door de Duitse bezetter opgeblazen waren.

Met vriendelijke groet,
René Ros

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)
 
 
 
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)