Sluit [X]   
 

Bureau Stellingcommandant in 1917: "Uitvoerverbod van coprah"

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam

Nieuwsbrief 5 (1.0.20)

Beste lezers,

Ter gelegenheid van de nieuwe versie 1.0.20 van de website Stelling van Amsterdam een e-nieuwsbrief.

BEROEMD BEZOEK
Het zal vast meneer Solana niet geweest zijn, maar bezoek van nato.int is natuurlijk wel grappig. En maar hopen dat de bezoeker van pentagon.gov niet denkt dat de Stelling nog als verdedigingswerken in gebruik zijn. Zou navy.mil nog geïnteresseerd zijn in Pampus?
Het Ministerie van OCW is al een paar keer op bezoek geweest evenals de Provincie Noord-Holland. Helaas nog niet het Ministerie van Defensie, in ieder geval niet onder hun eigen naam.
De Koninklijke Familie is al twee maal informeel op Pampus geweest maar een bezoek van huistenbosch.nl is nog niet waargenomen! :-)

FOTO-ARCHIEF
Het foto-archief bevat nu 1438 foto's van de Stelling en 779 foto's van andere verdedigingswerken en erfgoed in binnen- en buitenland. En tevens 12 panorama foto's.
Omdat ons al meerdere keren gevraagd is om afbeeldingen te leveren hebben we gemeend hiervoor enkele regeltjes en informatie vast te leggen. Deze informatie is te vinden op:
https://www.stelling-amsterdam.nl/colofon/ Foto-archief

VOORBEREIDINGEN VERSIE 1.1
We zijn begonnen om grotere toevoegingen op te sparen en in dit najaar als versie 1.1 openbaar te maken. Alleen de gebruikelijke kleinere wijzigingen zoals korte aanvullingen, tekstcorrecties en vervanging van afbeeldingen door betere vinden tot die tijd plaats. Dat wil dus niet zeggen dat er niets wijzigt!
De stand van zaken voor versie 1.1. is dat de biografieën van vijf personen (van arbeider tot stellingcommandant t.e.m. minister) ver gevorderd zijn en unieke informatie bevat. Voor drie van de vijf is er zelfs een foto beschikbaar.
Nieuwe informatie pagina's voor de kazematten uit de periode 1931-1934 (Zijkanaal B, Muiden en Hakkelaarsbrug) en de Marine-etablissement Kattenburg zijn klaar.
Ook geheel nieuwe foto's van Durgerdam, drie sectorparken en centrale voorzieningen zijn gereed. Leuk om hier te vermelden is dat op drie van de vier sectorparken (afd. materieel) nog steeds drie identieke dienstwoningen staan. Het sectorpark in Zaandam hebben we nog niet bekeken.
https://www.stelling-amsterdam.nl/colofon/ Wijzigingen

BIOGRAFIEËN
Voor de personen die bijgedragen hebben aan de biografieën geldt dat zij de betreffende pagina's weer kunnen nakijken op de voor hen bekende locatie.

ZEEBURG
Een waardevol monument was het niet, maar het is jammer dat de laatste militaire loods op Zeeburg gesloopt is. Begin juli was de helft van het gebouw al weg.
Volgens ons is alleen nog een oud hek en enkele voormalige dienstwoningen van Rijkswaterstaat bij de monding van het Amsterdam-Rijnkanaal overgebleven van het omvangrijke complex. Het hek was, zo blijkt uit een luchfoto, in 1958 de toegang tot het deel van het eiland dat toen nog militair terrein was.
Wellicht dat er nog een houten gebouw bij de bouwindustrie op het terrein staat, dat moeten we nog eens gaan bekijken. Zie ook de foto van de loods op:
https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/zeeburg/

FORT IN DE LAANDER EN WESTBIJLMERPOLDER
Dit voormalige fort van de Posten van Kraijenhoff werd gebruikt als sectorpark, afdeling munitie. Door de grote veranderingen in de Bijlmermeer e.o. is de exacte locatie moeilijk terug te vinden. Met behulp van de computer zijn twee kaarten, een recente topografische en een militaire van rond 1914, over elkaar heen gelegd. De locatie van het huidige politiebureau in de Bijlmermeer blijkt dan onjuist te zijn. Het fortterrein ligt ten noorden van winkelcentrum De Amsterdamse Poort, vlak langs de spoorlijn ter hoogte van de Amsterdam Arena. Het terrein is gedeeltelijk al bebouwd met kantoren, een ander deel wordt momenteel bouwrijp gemaakt. Er liggen enkele stapels met houten palen. De oude heipalen???
In afwachting van de juiste foto's, die met versie 1.1 zullen verschijnen, zijn de onjuiste verwijderd.
http://www.rgaros.nl.sva/forten/bijlmerpolder/

NATUURMONUMENTEN
Na de drie forten van Natuurmonumenten in de Beemster bezocht te hebben zijn nu de forten in het zuiden van de Stelling aan de beurt. Eind augustus mogen we mee met een interne rondgang langs het bezit van Natuurmonumenten.
Dat het nog mooi weer zal zijn!

WIJZIGINGEN
Diverse gebouwen staan nu met mooi weer i.p.v. regen op de foto. De Kavalleriekazerne pagina bevat nu ook opnames van op het terrein en de binnenplaats. Ook nieuwe foto's hebben het Fort bezuiden Spaarndam, Positie van Spaarndam, Sectorparken Ilpendam en Sectorpark Sloten / 1800 Roeden.
De pagina over de Zuiderzeedijk bevat nu informatie over de Watersnoodramp van 1916 waarbij gemobiliseerde soldaten betrokken waren.

De posten en forten in de Zuid- en Noordfronten van de Posten van Kraijenhoff zijn voor een groot deel nu voorzien van recente foto's. Het is nog een hele kunst om de exacte locaties terug te vinden, meestal 70 jaar nadat de posten zijn opgeheven en rond een steeds uitbreidende stad! Zie:
https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/posten/

Verder zijn er diverse correcties en aanvullingen in de teksten gemaakt. Zie voor de wijzigingen sinds versie 1.0.18:
https://www.stelling-amsterdam.nl/colofon/ klik dan op Wijzigingen.
In die pagina zitten links naar de gewijzigde pagina's.

Met vriendelijke groet,
Jurgen Lamers en René Ros

PS. René gaat voor de derde keer onder het mes van de oogarts. De komende week zal hij niet in staat zijn om een computerscherm te bekijken dus ook uw e-mail niet. Gewoon e-mail sturen, maar verwacht niet direkt een antwoord. Jurgen is ook een weekje weg, maar dan voor vakantie in Duitsland.

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)
 
 
 
Het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) verzamelt, onderzoekt, borgt en verspreidt kennis over de Hollandse Waterlinies: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. (Advertentie)