Sluit [X]   
 

Bureau Stellingcommandant in 1918: "Tentenkamp bij Velsen"

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Mensen

Kanonnier De Vries

Naam voluit:

Jan de Vries (Jan)

Geboren:

27 maart 1893, Deventer (Overijssel)

Overleden:

2 januari 1987, Deventer (Overijssel)

Levensloop:

Jan de Vries werd op 27 maart 1893 in Deventer geboren aan boord van het schip van zijn ouders. Zijn moeder is Harmina Timmer (zonder beroep) en zijn vader is Wijtse de Vries (schipper van een aak). Ze kregen vier zoons en één dochter.

Op 5 juli 1912 oordeelt de Keuringsraad Jan geschikt voor de dienst. Gezien zijn afkomst en beroep als schipper op een aak, ging zijn voorkeur uit naar de Zeemilitie. Hij werd daarvoor geschikt geacht en ook als pontonnier.
Echter, Jan wordt op 1 maart 1913 ingelijfd bij het 1e Regiment Vestingartillerie in Utrecht.

Op 1 juli 1913 wordt hij overgeplaatst naar het 2e Regiment Vestingartillerie te Amsterdam. Na de opleiding gaat hij op 14 maart 1914 met groot verlof.
Maar al op 1 augustus 1914 moet hij terug komen wegens de mobilisatie opkomst in verband met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Volgens de familie-overlevering was hij gelegerd op het Fort bij Penningsveer.

Een van de officieren op het Fort bij Penningsveer, wiens naam Jan later met plezier noemde tegen zijn familie, was Haerman Dijkckmeester. Hij was een op 2 juni 1885 geboren zoon van een Deventer patriciërsfamilie.

Ruim drie jaar later, 13 juli 1917, gaat hij met gewoon verlof en is daarmee vermoedelijk gedemobiliseerd.

Toen en Nu
Links: Jan de Vries poseert bij een keelkazemat met kanon, waarschijnlijk de rechter keelkazemat van het Fort bij Penningsveer (1914-1917).
Rechts: Zijn zoon Jan de Vries jr. op dezelfde locatie (2003).

 

Inmiddels heeft Jan in Haarlem kennisgemaakt met een jonge vrouw, Alida Anna van der Riet (Ali), waarmee hij in december 1916 in het huwelijk treed. Zij krijgen één dochter.
Zijn vrouw overlijdt in 1931 waarna Jan datzelfde jaar hertrouwd met Hendrika Geertruida Groothedde (Rika). Uit dit huwelijk komt één zoon voort.

Ook in 1916 trad hij in dienst bij de Noord-Zuid-Hollandsche Tramweg Maatschappij (NZHTM) als wagenvoerder/conducteur op de de blauwe tram. Deze baan heeft hij tot 1944 gehouden toen hij na een ernstige ziekte afgekeurd werd. Met zijn gezin verhuisde hij in 1947 van Haarlem naar Deventer.

In zijn geboortestad overlijdt Jan de Vries in 1987 op 93 jarige leeftijd.

Bron & foto's:

Dhr. Jan de Vries jr. (zoon uit tweede huwelijk)

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Reizend restaurant SterkWater strijkt neer langs de Hollandse Waterlinies. In de grootste, oudste en prachtigste forten genieten haar gasten van een bijzondere avond uit, met een heerlijk 5-gangen diner en meeslepende verhalen. (Advertentie)
 
 
 
Reizend restaurant SterkWater strijkt neer langs de Hollandse Waterlinies. In de grootste, oudste en prachtigste forten genieten haar gasten van een bijzondere avond uit, met een heerlijk 5-gangen diner en meeslepende verhalen. (Advertentie)